World Teacher

MARIEKE GING IN OKTOBER 2017 ALS WORLD TEACHER NAAR INDIA

Samen met een team van 21 onderwijs professionals ging Marieke in India (regio Odisha) een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het onderwijs. Samen werkten zij als world teachers aan de verbeteringen van de kennis en vaardigheden van de docenten in India door middel van o.a. workshops en coaching-on-the-job.

WAAROM NAAR INDIA?
Education is the most powerful weapon which you can use to change the world (Nelson Mandela). Echter, in India is naar school gaan en de kwaliteit van onderwijs niet vanzelfsprekend. En dat terwijl onderwijs de basis is voor een betere toekomst. Met Edukans World Teacher kunnen de World Teachers een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het onderwijs daar.

Een terugblik door Marieke (november 2017):
‘Inmiddels ben ik weer thuis na een indrukwekkende studiereis in het ongelooflijke India. Wat een ervaring. Wat heeft India me geraakt, recht in mijn hart. De mooie, lieve en nieuwsgierige mensen, de lekkere en intense geuren, de prachtige kleuren, de dieren op straat (en ook de insecten in de hotelkamer), de rust in de dorpjes en de drukte in de steden, het heerlijke eten en de intense en vermoeiende hitte. En dan natuurlijk onze missie:samen werken aan beter onderwijs in India. 

In India werkte ik als World Teacher, dit is een programma van Edukans. In Boudh [regio Odisha ,Oost India] werkten we met 21 professionals aan de professionalisering van Indiase leerkrachten en schooldirecteuren op overheidsscholen (basisscholen). We observeerden lessen, gaven de leerkrachten feedback en tips, gaven voorbeelden van actieve lessen en we voerden het gesprek met leerkrachten en schooldirecteuren. 

Mijn ervaring als World Teacher

Het werken op de scholen was een leerzame zoektocht. Onderstaand vertel ik je meer over het zoeken (en vinden).

Aansluiten || We komen in kleine teams op een basisschool terecht. Sommige docenten spreken beperkt Engels en een tolk biedt dan uitkomst. Wat een andere wereld en wat een indrukken. Met mijn Nederlandse hoofd heb ik meteen de neiging om een lijst met verbeteringen op te stellen. Maar daar gaat het niet om. Het begint bij de ander; de Indiase leerkrachten. Welke (leer)vragen hebben zij? En welke visie op leren hebben de leerkrachten? Aansluiten is het codewoord. Ik moest vaak denken aan deze TED-talk: Want to help someone? Shut up and listen!

Versterken van het kind || Wat kunnen we samen doen om de school – en dan met name het leren van de kinderen – een stap verder te brengen? Maar ook de vraag waartoe de kinderen leren houdt me bezig. Het is een illusie om te denken dat (al) deze kinderen straks gaan studeren en bijvoorbeeld leerkracht of dokter worden. Het gebrek aan geld voor een vervolgopleiding kan hiervan de oorzaak al zijn. Dat probleem kunnen we nu niet oplossen. Hoe frustrerend dat ook is. Wat we wel kunnen doen is de zelfredzaam van de kinderen vergroten en daardoor zijn ze minder kwetsbaar. Dat is een groot goed.

Weerstand en verantwoordelijkheid || Het was fantastisch om de leergierigheid van vele leerkrachten te ervaren. Natuurlijk was er ook weerstand, laten we eerlijk zijn. Door vragen te stellen probeerden we te achterhalen waar deze weerstand vandaan komt. Het zorgvuldig stellen van vragen (verbaal en non verbaal) en een portie geduld, brengen antwoorden. Het is frustrerend om te merken dat je (geschreven en ongeschreven) regels van ‘het systeem’ niet kan veranderen. Want ook dat zou je graag willen. Om vervolgens weer op zoek te gaan naar de ruimte van invloed die er wel is. Wat kunnen we samen wel aanpakken en veranderen/verbeteren? Ook aanspreken op de verantwoordelijkheid hoort er soms bij; het pakken van je rol en verantwoordelijkheid als leerkracht of headmaster (directeur). Allemaal om het leren van het kind, en dus het kind te versterken. No child left behind.  India heeft zich in mijn hart genesteld. Dat ik terug ga is zeker, de vraag is wanneer.’ 

Wil je meer weten over de mogelijkheden om als World Teacher naar India te gaan? Hier lees je meer informatie over het programma. 
Heb je nog vragen over mijn reis? Neem dan gerust contact met me op. Ik kan er uren over vertellen.  


 VRAGEN?
Wil je meer weten over de reis?  Bekijk dan dit filmpje. Zo krijg je een eerste indruk. Wil je NOG meer weten? 🙂
Kijk dan op de website van Edukans.